Uit je doolhof van rouw

Uit je doolhof van rouw

Je hebt een dierbare verloren.  Hierdoor voel jij je intens verdrietig, eenzaam of somber. De grond is onder je voeten verdwenen, en je kunt geen stap verzetten. Het lijkt of je in een moeras vastzit. En als het je eindelijk lukt weer langzaam in beweging te komen, verdwaal je. Je weet niet hoe de weg door rouw loopt.  

Soms lukt het je een paar stappen te verzetten, maar je valt steeds weer terug. Vallen en opstaan….en weer vallen. En opstaan.

De weg door rouw is zwaar. Rouw maakt moe. Er zijn verschillende aspecten waardoor het zo moeilijk is. In het ‘gewone leven’ praat men liever niet over rouw. Daardoor is het voor jou moeilijk om je te uiten.

Want jij zit juist vol verhalen die je wilt vertellen over degene die je mist. Juist nu wil je gezien en gehoord worden. Maar mensen kunnen zo slecht luisteren. Er is geen ruimte voor jouw rouw.

Creativiteit is de fijnste manier om Ruimte te geven aan Rouw

Je zit vol verhalen en toch kan het soms zo lastig zijn om in woorden uit te drukken wat je voelt.

Je voelt je verdwaald en weet niet hoe je verder moet.

Je wilt graag meer weten over de weg door rouw en rouwverwerking. Liefst zonder lange verhalen en uitleg. Want je kunt je zo moeilijk concentreren.

Je verlangt naar ruimte voor rouw. Waar je mag zijn wie je bent, met alle gevoelens die zich aandienen. Dat je erover kunt praten met iemand die echt luistert en die je begrijpt. Of waar je juist in stilte kunt werken en niet hóeft te praten. Je wilt graag alle aandacht voor jou alleen, en hebt geen behoefte aan verhalen van anderen. Jouw eigen situatie vraagt al zoveel van je.

Gelukkig kan dit. Ik kan je onderweg helpen, uit je doolhof van rouw, onderweg in het labyrint. 

Wat heb jij nodig? Wat helpt jou? Zal ik met je meelopen? 
We gaan samen op reis, in gesprek of in stilte en we staan stil bij wat zich aandient. Daarbij zoek ik een passende creatieve opdracht. Of we gaan aan de slag met een mooi herinneringsschilderij, waarin je persoonlijke dingen kunt verwerken. 

De weg door het labyrint

Een labyrint bestaat uit één weg. Je kunt er niet verdwalen, in tegenstelling tot een doolhof. Juist die symboliek is mooi om aan vast te houden in deze tijd waarin je houvast zoekt. De weg is lang en vol bochten. Maar hoe hij ook loopt, je bent onderweg naar het midden, waar het licht en kleurrijk is.

Onderweg kom je moeilijke dingen tegen én er zijn hulp- en krachtbronnen.


Over mij

Jarenlang tekende en schilderde ik labyrinten. Vanwege het prachtige lijnenspel én de symboliek: er is maar 1 weg, je kunt er niet verdwalen. Het gaf me vertrouwen in moeilijke periodes. Linksom of rechtsom, je komt er wel.

Toen ik in het ‘land van rouw’ terechtkwam, hielp dit mij enorm. Want wat geeft de weg van rouw een enorm ‘verdwaald’ gevoel. Nu vervolg ik vol vertrouwen mijn weg.

Een pad ontstaat door erop te lopen’


Wat brengt ‘Uit je doolhof van rouw’ jou?

 • Zelfvertrouwen en geloof in jouw weg
 • Kennis over rouw
 • Geduld met jezelf
 • Creativiteit
 • Ruimte voor emoties. Toen, nu en verder.
 • Plezier en kleur

Hoe we werken:

 • ‘Labyrint als levensreis’ bestaat uit zes individuele tekensessies van anderhalf uur. De eerste keer gaan we het klassieke labyrint tekenen, zodat je plattegrond ontstaat. Wat is de symboliek van het labyrint? Hoe kan het jou helpen? In de opvolgende sessies gaan we ontdekken hoe jouw reis door rouw is. Wat kom je tegen? Wat vind je moeilijk? Wat helpt jou?
 • We gaan steeds in gesprek en aansluitend bedenk ik voor jou een mooie tekenopdracht. In lijnen en vormen, met kleuren en abstract kun je al veel uiten. Je hoeft dus niet te kunnen tekenen.
 • Tekenopdrachten, en uitleg en informatie over rouw, wisselen elkaar af.

Uitgangspunt: we beginnen met een leeg vel papier of een oude krant met potlood, pen of stift en je hebt geen tekenervaring. Stapsgewijs neem ik je mee, onderweg in het tekenen en betekenen. En natuurlijk ben je ook welkom als je heel goed kunt tekenen.

Investering

De investering voor deze Labyrintreis, zes bijeenkomsten van anderhalf uur, is € 595,-

Het is ook mogelijk per keer een afspraak te maken. Uurtarief: € 85,-

Uit je doolhof van rouw

Ja, ik wil graag ruimte voor rouw

Veelgestelde vragen

 • Met welk soort tekenopdrachten werken we?
  Je leert verschillende vormen van labyrinten tekenen, maar dat is niet het enige. Meestal werk je abstract. Je gaat met vormen en lijnen aan de gang. En natuurlijk met kleur. Want juist kleuren doen zoveel als je je kleurloos voelt bij rouw.
 • Is het een soort therapie?
  Nee, ik loop met je mee tijdens jouw weg door rouw en bedenk mooie creatieve opdrachten, waardoor jij je kunt uiten. Ik geef jou ruimte om fijn te kunnen ontspannen. We doen het in jouw tempo.
 • Krijg ik ook huiswerk tussen de sessies door?
  Nee je hoeft niets te doen, maar ik geef je opties als je wilt. Het is fijn om elke dag iets kleins te maken. Dat ga je vast ontdekken.
 • Moet ik nou juist wél of niet praten bij de sessies?
  Dat is afhankelijk van wat jij wilt. En hoe jij je voelt. Als je heel veel praat, zal ik je toch zeker ook stimuleren om een tijdje in stilte te werken, om dichter bij je gevoel te komen. Werk je graag in stilte? Dat is prima. Meestal komen er dan toch ‘als vanzelf’ woorden bij je opborrelen.
‘Hee, ik weet hoe het is, je bent niet alleen’

Reacties zijn gesloten.