Zomer, zon en zachtheid

Houd jij het een beetje vol in deze zomerse warmte? Geniet je van de zon?
Of is de zon te fel en te sterk aanwezig voor je? Ervaar je de warmte als troostvol?
Vroeger dacht ik dat iedereen van de zomer hield, inmiddels ken ik steeds meer mensen die ermee worstelen. De zomerse blijheid en vrijheid om je heen, laten misschien nog wel sterker dan ooit voelen dat écht gelukkig zijn er deze zomer niet in zit voor jou. Omdat je je dierbare zo mist of omdat je ziek bent. Omdat je worstelt met het leven…

Troost is… iemand die je aan een koele plek helpt
als je de zon niet kunt verdragen

De koelte opzoeken, niet zoveel van jezelf eisen en zacht zijn voor jezelf lijken logisch. Maar dat valt niet altijd mee. Er moet van alles en je wilt misschien ook wel veel meer dan je kunt. Je hoofd maakt overuren. Fijn als iemand je dan steunt.

Op zoek naar troost

In de vorige ‘Tekenen van Troost’ schreef ik over het troostpuntenlandschap. Heb jij zo’n lijstje (overzicht) van troostpunten voor jezelf?

In een boekwinkel zag ik het boek ‘De vijf talen van troost’, door Huub Buijssen. Hij schrijft het volgende:

Als je weet welke ‘taal’ de ander spreekt, en jij jouw eigen taal kent, wordt het makkelijker om steun te bieden of om hulp te vragen.

De vijf troosttalen:

  • Luisteren
  • Er zijn voor de ander
  • Iets geven
  • Helpen
  • Lichamelijke aanraking

Hierbij mis ik creativiteit. Of is dat geen taal?
Voor mij zijn tekenen, schilderen en schrijven een belangrijke ‘taal’ om me te uiten bij rouw.

Het vinden van jouw taal is natuurlijk een mooi gegeven. Als je niet van tekenen of schilderen houdt… dan zoek je het toch niet in deze vorm van creativiteit? Hoewel dat natuurlijk best de moeite waard is om eens te proberen. Daarbij allitereert het zo mooi: troost, taal en tekenen. Samen wandelen vind ik ook een mooie vorm van steun, taal van troost. Maar dat valt natuurlijk onder ‘er zijn voor een ander’.

Troost is:
Samenzijn en zingen
Herinneringen

Ogen dicht en voelen..
Jij zo ver weg
jij

Dichtbij

Voor bovenstaande afbeelding gebruikte ik het zachtste zacht dat ik kon vinden: gedroogde rozenblaadjes. Met een klein beetje gesso op aquarelpapier geplakt.

Creatieve tip
Verzamel wat bloemen die voor jou ‘zachtheid’ uitdrukken. Leg ze neer en maak een foto, of koop een bloem als reminder: je mag zacht zijn voor jezelf. Juist op de dagen van niet te verdragen…

Je kunt ook wat blaadjes of bloemen verwerken in een tekening, zoals bovenstaande vogeltjes zijn gemaakt vanuit de rozenblaadjes.

Fijne zomer!

Ik wens je een heel fijne zomer. Met zoveel mogelijk mooie dagen waarop je kunt genieten.

Dwaal je veel in het land van rouw, dan wens ik je de troost van de zon, dat zijn licht op je mag schijnen. Ik wens je de warmte toe als je het koud hebt door verdriet. Ik wens je koelte en schaduw als je de zon juist níet kunt verdagen. En ik wens je veel zachtheid. Veel lief voor jezelf. Stap voor stap, dag voor dag, en per 5 minuten vooruit denken.

Creativiteit als taal van troost

Is dat ook jouw taal? Ben je graag creatief bezig of wil je daar mee beginnen en heb je geen idee hoe?
Je bent welkom! Ik help je graag op weg.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen van Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.