Vlindertijd en liefdevolle verbinding

‘Ze zeggen dat ik het moet accepteren, dat ik positief moet blijven en dat ik het een plekje moet geven’ ..en er volgde nog meer tekst over hoe moeilijk ze het vindt: De weg van rouw, ook na al die jaren. Ze mist haar partner. Ze heeft moeite met mensen om haar heen die zo oordelen. Dat steunt haar bepaald niet.

Voor altijd verbonden met jou…

Een van de rouwfasen (Elisabeth Kúbler Ross) is ‘accepteren’.

Als je bedenkt dat je de dood van een lieve naaste moet accepteren is dat toch niet te doen? Nee, dat is moeilijk, zo niet onmogelijk. Het gaat om het accepteren van je gevoelens.

Dat is denk ik het loslaten, waar ik in mijn vorige blog over schreef. Tranen laten gaan in plaats van ze tegenhouden. Tegen jezelf mogen zeggen ‘wat mis ik je vandaag verschrikkelijk’ in plaats van ‘ik moet, (ja móet) vooral aan de mooie herinneringen denken’.

Als mensen tegen je zeggen: ‘Je moet het accepteren’, klinkt dat als iets dwingends, ook qua tijd. Zou het niet mooier zijn om te zeggen ‘Je mag je gevoelens accepteren, je hoeft je niet anders voor te doen dan je je voelt. Neem je tijd.’

Hebben mensen tegen jou weleens gezegd dat je moet accepteren? Hoe is dat voor jou?

Laten we lief zijn voor elkaar

Iedereen rouwt anders en mist op zijn/haar eigen wijze. Rouw laat zich niet definiëren in vorm, tijd of intensiteit. Laten we dat accepteren en lief zijn voor elkaar. Niemand hoeft altijd positief te blijven. Vervang het ‘stil maar’ in ‘huil maar’ en laten we voor altijd de woorden wissen: ‘Je moet het een plekje geven’. Mensen met rouw hebben steun en liefde nodig, geen oordeel.

Creatieve inspiratie

Hou jij ook zo van vlinders?

Een vlinder verschijnt en verbindt. Je denkt aan je overleden dierbare. Een vlinder raakt je in je hart. Daarom is het tekenen van de harteknoop met vlinder zo fijn. Al tekenend voel je de verbinding in liefde.

In bovenstaande tekening zie je lijnen onder en boven elkaar. Een geweven vlinder. Rouw en liefde verweven.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen van Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.