Van verscheurd door verlies naar verbinding in liefde

Vorige week dacht ik: Nu is het klaar. Ik ga vanaf nu alleen nog mooie schilderijen maken en heb het niet meer over rouw. Kun je je dat voorstellen? Dat je gewoon denkt:

Streep eronder, streep erdoor, klaar. Ik heb aan rouw gewerkt, veel verwerkt en verder maar weer.

Ik wil Gewoon leuke dingen doen.

En wat zal ik er nog over schrijven? Of tekenen? Ik heb zo’n beetje alles al verwerkt in mijn schrijverij en tekeningen. Dus ik legde spullen klaar om aan een nieuw schilderij te beginnen.

Opeens viel het me op dat er nogal wat kleine vliegjes om me heen dartelden. Donker zwarte stipjes die juist boven mijn lege doek zo zichtbaar waren. Ik maakte een foto van zo’n beestje, deed onderzoek op internet en kwam erachter dat ik last had van ‘rouwvliegjes’. Echt! Nog nooit van gehoord, en nu zo onverwacht verpestten deze vliegjes mijn werkplezier. Ik moest er ook wel om lachen. Wil ik niks meer met rouw, verschijnen die rouwvliegjes.

Het is net als bij gewone rouw. Het komt in golven op momenten die je niet verwacht.

Ik ben de strijd met deze wolken beestjes aangegaan. Veel zijn er verdwenen. Ik heb alle kamerplanten naar buiten verbannen (daar nestelen ze zich). En nog steeds vliegt er af en toe wat rond. Het lijkt wel alsof ze niet uit te roeien zijn. Er lijkt geen eind aan te komen….het lijkt wel rouw….

Vanochtend gaf ik een workshop waarin ik creatieve inspiratie deelde en waarin we het over ‘Verscheurd’ én over ‘Verbinding in liefde’ hadden. Hoe rouw een deel van je leven werd en blijft. Want Rouw = liefde. Hoe zou het ooit over zijn?

Het was een fijne workshop met mooie gesprekken. Het is altijd een beetje zoeken naar de combinatie van tekenen, ontmoeten en gesprek. Ik bied ruimte voor rouw én troostvol tekenen. We hebben het niet altijd over verlies en verdriet, maar als het zich aandient mag het er zijn. Ik voel me verbonden met mensen met rouw. En daarom blijf ik workshops geven en creatieve begeleiding.

Én ik blijf mooie schilderijen maken. Want daarin kan ik mijn grootste vreugde kwijt.

Creatieve tips

‘Van verscheurd naar verbinding in liefde’ en een spiegel-elfje

Scheur mooie kleuren uit een tijdschrift en maak van alle losse delen een geheel, door een nieuwe vorm te creëren. Je hoeft ze niet eens op te plakken, maar dat kan natuurlijk wel.

Of maak twee delen en zoek naar een verbindingsvorm. Dat kan al eenvoudig door verbindingslijnen te tekenen.

Hoe beweeg jij je tussen toen en nu?

In een workshop werkte ik ook met dit thema ‘Verbinding’. Rouw is een duaal proces: Je beweegt tussen de verlieskant en herstelkant van rouw. Verdriet in de ogen durven kijken en weer leuke dingen doen, afleiding zoeken.

Aan het eind van de workshop schreef Anita een mooi spiegel-elfje bij haar tekening ‘Verbinding in liefde’. Ik mag beide delen:

‘verscheurd
onze verbinding
en toch zo
nabij ben jij met
mij

hartverbonden
liefde in en met
jou mijn grote
Liefde voor
eeuwig’

Een elfje is een gedichtje dat uit elf woorden bestaat. Op de eerste regel schrijf je 1 woord, de tweede regel heeft 2 woorden, op regel drie staan 3 woorden, dan 4 woorden en het eindigt met 1 woord.

Gespiegeld is het andersom. Het begint met 1 woord, op de tweede regel staan 4 woorden, op de derde regel 3 woorden, op de vierde regel staan 2 woorden, en het eindigt met 1 woord.

Ik sluit af met een troostvogeltje, voor een beetje kleur op de donkere dagen van december. Heb het goed. Zorg goed voor jezelf.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.