Van gehaaste tijd naar vertraagde tijd, intuïtief schilderen en meten is weten

De eerste week van januari zit er alweer op. De ‘feestdagen’ zijn voorbij en het gewone leven is voor velen weer begonnen. En, denk ik daarbij, voor veel mensen is er nooit meer een ‘gewoon leven’. Een leven van hard werken en druk bezig zijn, gericht op kloktijd, veranderde in ‘vertraagde tijd’. Een belevingstijd met alle emoties bij rouw. 
Vertraagde tijd maakt soms dat je helemaal stilstaat, of teruggaat in de tijd. Ooit schreef ik:

Er is geen tijd,
alleen maar jij.
De tijd die vliegt
En jij..
Voorbij

Hoe is het met jou? Hoe ervaar jij de tijd? Ik herken me soms wel in de uitspraak ‘er is alleen nog een ‘vóór en ná die tijd’, waarbij mensen de sterfdatum noemen van hun dierbare, of een datum die om andere reden erg ingrijpend is.  


Voor mij is er vanaf 21 maart 2016 een andere jaartelling begonnen. Het is nu ‘al’ bijna 6 jaar geleden…


intuïtief schilderen en meten is weten

Het stond al een tijdje klaar, maar ik had weinig energie. Een groot leeg doek. En nu, na een kleine december-retraite, (bewust vertraagd in de tijd) pakte ik met frisse nieuw-begin-zin dat doek. Maar hoe te beginnen?


Creatief idee

Werken met passer en liniaal geven houvast. Als je een cirkel trekt met je passer krijg je een afgesloten ruimte, die je kunt inkleuren. Of je tekent er figuren in. Daarom vinden veel mensen mandala’s tekenen en kleuren zo fijn. Vanuit bewust getekende vormen, kun je intuïtief kleuren kiezen. Wil je een mooie balans in je tekening, dan is meten een goed idee.

Natuurlijk kun je ook alleen een cirkel inkleuren, of juist alleen tekenen met een zwarte fineliner of inkt, en daar verder geen kleur aan geven.


Over tekenen, kleuren en de taal van tekenen valt veel te zeggen. In de cursus Troostvol tekenen zal ik daar meer over vertellen.

Meten=weten=houvast

Kleuren=kleur bekennen=emoties


Nieuw programma

Troostvol tekenen en ruimte voor rouw.

In de nieuwe cursus ‘Troostvol Tekenen’ krijg je een soort houvast door korte, gerichte tekenopdrachten. Het is niet moeilijk. Vaak ontstaat er uit een krabbel, of uit wat lijnen iets moois.


Het hoeft niets te worden en toch wordt het wat.


Soms laat ik een mooi voorbeeld zien en soms geef ik je bewust geen voorbeeld. Stapsgewijs help ik je op weg naar jouw persoonlijke tekening.


Houvast en emoties komen beide aan bod. Aangevuld met informatie over rouw. En ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over rouw en troost. Dat hoeft niet als je daar geen zin in hebt.


Nieuw: online tekencafé

Elke eerste maandagmiddag van de maand.

Tijd: 14.00 uur – 15.00 uur

Bijdrage € 15,-


Een uurtje tekenen en een ontspannende tekenopdracht staan centraal in deze online ontmoeting. Voor iedereen die even wil ontspannen en zichzelf creatieve tijd gunt.


Work in progress

Het doek waar ik nu mee bezig ben, is een combinatie van intuïtief kleuren kiezen en mooie vormen tekenen. Het abstract schilderen vanuit mijn gevoel, en het ‘meten is weten’ en doelgericht figuren maken geven een mooie afwisseling waarin ik me goed voel en fijn in vorm ben.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.