Tranen, troost en tekenen

Wat was het afgelopen week een grijze, verdrietige week.  

Vooral donderdag, 15 juli. Een datum die je niet snel vergeet. Limburg, Duitsland en België stroomden over en dat had verschrikkelijke gevolgen.

Peter R de Vries… een aanslag op een mens, en ook op het gevoel van recht en veiligheid. Nu overleden.

Als nieuws te heftig wordt, als het mij teveel overspoelt (en dat deed het echt, met al dat water en tranen bij velen), dan sluit ik me af.

Toen op donderdagavond de tv aanstond en alle gesprekken en nieuwsberichten de kamer binnen denderden, ben ik op een rustige plek gaan zitten.

Met vulpen tekende ik waterdruppels. Druppels waarbij ik tranen voelde. En ik maakte grote overspoelende golven. Al snel ontstonden deze troostvogeltjes.

Universele rouw raakt aan persoonlijke rouw. Ik voelde mijn eigen verlies en dacht aan lotgenoten, medereizigers in rouw. Juist als ‘het hele land’ rouwt, kun je jouw eigen verlies extra heftig voelen.

Tekenen geeft rust.

Druppels tekenen is fijn. Door de herhaling van deze vormen hoef je er niet steeds bij na te denken. Stil mijmerend of juist in gedachten kun je zo een vel vol tekenen. En verder invullen met lijnen en vormen. Of inkleuren.

Teken een blad vol druppels. Keer ze om, kantel ze, teken druppels door elkaar en maak je eigen troostvogeltjes, troostbloemen of abstracte kunst. Laat je fantasie de vrije loop.

 Na alle regen en nare berichten deze week, hoop ik dat de zon je zal verwarmen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.