Toeval, Tekeningen lezen, en de ‘Unvollendete’

Heb jij dat ook weleens, dat je al een paar dagen steeds even aan iemand denkt, en dat dan je telefoon gaat…juist, je krijgt die persoon aan de lijn.

Volgens mij is het vaak niet echt toeval. Die vriendin met wie je al een tijdje geen contact had, laat nu van zich horen. En ja, jij dacht ook al ‘ik heb lang niets laten horen, ik moet nodig weer eens bellen’.

Maar soms zijn dingen wel echt heel toevallig. Na de vorige W.I. (Wekelijkse Inspiratie) dacht ik na over het onderwerp: Tekeningen lezen en tekentaal. Goed om daar een keer over te schrijven.

Ik dacht over een gebeurtenis van zo’n tien jaar geleden. Voor het eerst kwam iemand bij me om een cursus helend tekenen te volgen.  Ze had begrepen dat ik tekeningen kon analyseren en daarom nam ze een hele stapel tekeningen mee. Ze gaf ze aan mij en zei: “Zeg maar even wat dit allemaal betekent, want dat kun jij toch zien?”

Ja, kom maar, ik zal het wel even zeggen… ? Nee, zo werkt het niet. Ik kan inderdaad goed tekeningen analyseren. Ik zie veel en toch weet ik niet hoe het zit. Alleen de tekenaar weet het zelf. Het is aan mij om vragen te stellen over de tekening, zodat de ander zelf ontdekt wat het betekent. Ik zeg wel vaak wat ik zie, om de ander te helpen de betekenissen te vinden.

En het toeval? Afgelopen week kreeg ik een berichtje van iemand die ik in eerste instantie niet kende. Ze schreef ‘Ik weet niet waarom, maar ik denk de laatste tijd vaak aan je….’ Drie keer raden. Ja, deze cursist van tien jaar geleden. Met haar stapel tekeningen.

Tekeningen lezen

Er zijn verschillende elementen in een tekening die informatie kunnen geven. Ik noem er een paar. Natuurlijk in eerste instantie: wat is er getekend? Stelt het figuratief iets voor? Zijn er symbolen getekend? Welke kleuren zijn gebruikt en wat betekenen die voor deze persoon? Kleuren hebben een algemene betekenis, maar oranje kan voor mij toch iets anders betekenen dan voor jou. Mijn kleurherinnering kan zijn: de oranje gordijnen op mijn kinderkamer waar ik al dan niet mooie herinneringen aan heb.

Maar er is veel meer. Nog een paar: links in de tekening= verleden, rechts=toekomst, boven= hulpbron en onder= probleem/uitdaging. In het centrum: hier en nu.

De Unvollendete

Dit is een schilderij dat gemaakt is door Robbin. Ik aarzel enigszins. Laat ik dit wel zien? Ik vraag altijd toestemming voor het plaatsen van persoonlijk werk. Ik kan het niet meer vragen..

Zo kan ik ook niet meer in gesprek over de betekenis. Heeft Robbin de afbeelding wel zo bedoeld of heb ik hem ondersteboven geplaatst? Of een kwart slag gedraaid? Ik zie een grote witte, lege ruimte in het centrum en voel de eenzaamheid van Robbin. Ik mis hem. Ik voel dus niet zijn, maar mijn eenzaamheid van gemis.

Hoe zou Robbin het bedoeld hebben? Een schilderij in vier delen. De elementen? Was hij juist in zijn element toen hij schilderde? Is wit voor hem harmonie en ‘alles is goed’?

Ik heb altijd gedacht dat dit schilderij nog niet af is. Daarin ben ik wel bevestigd, toen ik later op Robbins computer de afbeelding zag die hij bewerkte met heel veel kleuren. Voor mij blijft dit schilderij ‘de Unvollendete’. Ik koester het met liefde. En ik zie steeds meer… een kruis, of een figuur in wit. Kijk, op 1 been.

(Och, Robbin, wat heb je dit toch mooi geschilderd. De kleurovergangen van donker naar licht…ik wens en denk je in het licht)

Tekeningen lezen en een mini-sessie

Vind je het fijn en interessant om jouw eigen tekeningen of schilderijen nader te beschouwen? Ik kan er samen met je naar kijken en jou vragen stellen zodat je misschien meer betekenis kunt geven aan jouw eigen werk.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.