Toen het leven nog goed….en een schepje moed

Mijn vingers zweven boven de toetsen….wat ga ik schrijven? Ik zie een foto van heel lang geleden en die dendert even binnen.

Zojuist zag ik een plaatje op facebook. Een herinnering. Facebook deelt dagelijks herinneringen met mij, van eerder geplaatste berichten.

Daarbij krijg ik dan de melding: ‘We hopen dat je het leuk vindt om terug te kijken op je herinneringen op facebook en ze te delen, van de recentste herinneringen tot die van lang geleden.’

Vandaag zie ik deze vrolijke afbeelding, met de melding dat ik dit acht jaar geleden plaatste. Acht jaar geleden…

Op mijn persoonlijke kalender van ‘vóór die tijd en ná die tijd’ is dit een ‘vóór’ . ‘Toen leefde Robbin nog’ denk ik meteen. Toen het leven nog goed was? Nee.

Wat was het een verdrietige periode. Ik schrijf weinig over die jaren van zorgen en verdriet. Ik zie en lees mijn tekeningen en schilderijen uit die tijd als dagboekfragmenten. Ze zeggen mij alles. Dat is genoeg.

Acht jaar geleden…In deze jaren sloop een ziekte in Robbins hoofd. Hij en wij kregen met psychiatrie te maken.

Terug naar het vrolijke plaatje. ‘Hoe kun je bij zoveel verdriet zo vrolijk tekenen?’ vroeg ooit iemand aan me.

Dit is mijn medicijn: kleuren vinden en kleur geven aan een grauwe werkelijkheid. Fantasievol een lieflijk tafereeltje tekenen. Moedervogel en kind. Vrolijk samen.

Ik tekende in die tijd elke dag. Soms een snelle krabbel, vaak zat ik uren te kleuren. Het gaf me een doel en het was troostvol.

De herinnering van Facebook geeft me inspiratie. Dit ‘elke dag een schepje’, zoals ik mijn project toen noemde, kan ik gebruiken bij een workshop. In mijn volgende Online Tekencafé wordt dit het thema: ‘Kunst uit de keukenla’. Een la vol inspiratie. (Ik schreef hier al eens eerder over *) Vormen tekenen geeft houvast: ‘Fijn in vorm’ dus.

Creatieve inspiratie

Open je keukenla en trek een van de vormen na. Een lepel, mes, vork, of iets kleins dat zijn onderkomen vond in de la.
Kleur, of teken een leuk tafereeltje met deze vormen. Ook kinderen vinden dit heel leuk om te doen.

En natuurlijk leuk als je mij het resultaat laat zien. Bijvoorbeeld op Facebook. Dan krijg ik over acht jaar misschien wel die melding: ‘We hopen dat je het leuk vindt om terug te kijken op…’


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.