Tekenen van troost

Lijdenstijd

Veel mensen herkennen het: Onrust in de weken voor de sterfdag van hun dierbare. Het is toch ook niet te bevatten… zoveel jaar geleden leefde hij/zij nog in deze weken en dan is er die datum van overlijden.

Herken jij ook die onrust?

Het labyrint van Chartres, detail schilderij
Het licht is sterker dan het donker

De tijd voor Pasen is voor mij een jaarlijks terugkerende moeilijke tijd. Een herbeleving van tijd, waarin ik vaak niet weet waar ik het zoeken moet. In de week voor Pasen (6 jaar geleden) overleed Robbin (mijn jongste zoon).

En nu is het zes jaar later en opeens alweer drie weken na Pasen. Ik zie en voel weer volop tekenen van troost:
De lente jubelt in allerlei kleuren, de zon verwarmt me en ik voel rust en ruimte om te schrijven.

Leven

Voor mij is er veel troost in de natuur die nu steeds kleurrijker wordt. De zon wordt weer warmer en de vogels zingen nóg luider.

Labyrint als teken van troost

De symboliek van het labyrint is mooi. Het gaat over leven, dood en nieuw leven. Wie het labyrint in loopt, gaat onderweg naar het centrum. 

Ik zie het labyrint als levensweg en ook als reis door rouw. De weg is lang, vol bochten. Je moet het maar zien vol te houden….maar, in tegenstelling tot een doolhof kun je niet verdwalen in het labyrint. Er is 1 weg.

Na de dood van je dierbare is er geen ‘gewoon leven dat doorgaat’. Je moet jezelf opnieuw uitvinden. Wie ben jij nog zonder de ander? Hoe voel jij verbinding met je lieve naaste? Hoe zou het met hem/haar zijn? Vraag jij je dat ook weleens af?

Acrylverf op doek, 90 x 90 cm

Zou je graag een labyrint willen lopen maar kan dat niet door ziekte of energiegebrek? Kom je de deur moeilijk uit door rouw? Als je een labyrint tekent, kun je de weg ‘lopen’ door met je vinger het pad te volgen.

Zo legde men vroeger in kerken labyrinten, voor mensen die de pelgrimsreis naar Jeruzalem niet konden lopen.

Creatieve tip:

Teken een spiraal van binnen naar buiten, met een beetje bibberhand, rafelige lijn. Teken dan vanaf nr.2 richting nr.3 de spiraal in tegenovergestelde richting. Zo heb je op eenvoudige wijze een labyrintroosje getekend. Je kunt dit op allerlei manieren uitwerken. Van kleine pentekening tot groot schilderij. Met veel of weinig lijnen. Vergelijk de tekeningen hierboven en hieronder maar eens.

Veel tekenplezier!

Wil je een keer een workshop volgen of ben je op zoek naar individuele begeleiding? zie agenda.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen van Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.