Stil van verdriet en toch blijven mijn handen bewegen, ik teken. Zoekend naar rust.

Een lieve vriendin stuurde me een link naar YouTube, naar het lied van Karsu: Mijn liefste, waar ben je nu? 

Zoekend naar rust, pak ik een groot vel tekenpapier en begin zomaar wat te tekenen. Lijnen en vormen. Ik herhaal de lijnen en vormen en langzamerhand ontstaat er iets. Langzamerhand voel ik me rustiger en begin ik ook weer plezier te krijgen in het creëren. Hieronder zie je het eindresultaat van het grote vel dat zich stukje bij beetje vulde. Later legde ik de gevouwen vogeltjes erop.

Het is een manier van tekenen die ik altijd fijn vind. Als ik te stil zit en er weinig uit mijn handen komt, of als ik zo’n golf van rouw en gemis voel die verlammend werkt, vinden mijn handen toch altijd weer hun weg over het papier.

Tekenen is zo’n fijne manier van bewegen (op papier), als jezelf niet in beweging kunt komen. Misschien teken je al op deze manier. Het zijn de ‘toevallige’ tekenkrabbels in je agenda, op blaadjes van je vergaderpapier en op die krant die toevallig naast je ligt als je telefoneert. Kenmerkend: de herhaling van lijnen en vormen. Ze worden de telefoonkrabbel, droedelArt, droedelen of doodlen.. en ook wel stromingsbeelden genoemd.

De patronen die ontstaan doen aan Zentangle tekenen denken. Het verschil? Bij Zentangle ga je uit van een patroon dat je natekent. Stromingsbeelden ontstaan vanzelf.

Ik tekende op A4 papier waarvan ik later stroken knipte. En ja, daarvan maakte ik weer mijn troost- en geluksvogeltjes.

Stromingsbeelden

1.     Lijnen en herhalen van lijnen
2.     Vormen en herhalen van vormen
3.     Tekenen om een kern
4.     Tekenen van spiralen
5.     Stralen vanuit een kern

Hier zie je de vogeltjes die ik met de 5 verschillende stromingsbeelden maakte.

Figuur 1: herhalen van lijnen
Figuur 2: vormen en herhalen van vormen
Figuur 3: tekenen om een kern
Figuur 4: tekenen van spiralen
Figuur 5: stralen vanuit een kern, zoals de zonnestralen

Met deze voorbeelden kun je natuurlijk zelf de stromingsbeelden tekenen. Vind je het fijn om stapsgewijs deze stromingsbeelden verder te ontdekken en te tekenen? Tijdens het Online Tekencafé op 6 maart gaan we hiermee aan de slag.

Agenda

Dinsdag 28 februari 10.00 – 12.00 uur
Troostvogeltjes vouwen en stromingsbeelden.
Plaats: Terborg.

Maandagmiddag 6 maart 14.00 – 15.00 uur
Online Tekencafé: Stromingsbeelden

Agenda plannen

Het online tekencafé is zoveel mogelijk op de eerste maandag van de maand, de workshops bij mij thuis zijn op onregelmatige data.

Wil je een keer een workshop plannen met vriendinnen of familie? Dan kunnen we een afspraak maken. Aan mijn tafel is plaats voor vier personen, zodat we allemaal fijn teken/schilder ruimte hebben.

Nieuw

  • Workshops voor rouwbegeleiders en -coaches -therapeuten die meer willen weten en ervaren over tekenen en schilderen bij rouw. Misschien een idee voor een intervisie bijeenkomst? Ik werk volgens afspraak. 
  • Op de website Kleurenderwijs is mijn werk nu mooi ingedeeld in verschillende categorieën. Leuk als je een kijkje neemt.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen van Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.