Schilderen tussen Mooi en Niet-mooi

Een tijdje geleden riep een lieve cliënt enigszins gefrustreerd: ‘Het wordt helemaal niet mooi!’
Ze ging door allerlei emoties, omdat ze haar landschap van rouw tekende. Ik begreep het heel goed, en juist deze uitspraak was een goede aanleiding om over haar rouw te praten. Rouw is niet ‘mooi’.

Maar alles wat zichtbaar wordt, is op een bepaalde manier toch mooi. Net zoals in een tekening. Alles wat je kunt uiten, waar nog geen woorden voor zijn, is  juist fijn. Dan gaat energie weer een beetje stromen, daar is beweging. Mooi dus.

Het is goed gekomen met haar wens om mooie tekeningen te maken. Tekeningen waarin ze kleur kon bekennen in alles wat zich aandiende bij rouw. En ze maakte prachtige kunstwerkjes waar ze blij van werd, die troostvol waren.

Herinneringsschilderij met roodborstje, hart, lapjes stof en meer..
Ik maakte het als herinnering aan Robbin.

Herinneringsschilderij

Bij het maken van een herinneringsschilderij zijn de verwachtingen vaak hoog. Natuurlijk wil je een prachtig schilderij maken, waar je graag naar kijkt. Zo kwam ook H. binnen …

Ze kwam schoorvoetend binnen.
We kenden elkaar al van een eerste keer ‘Troostvol Tekenen’. Nu kwam ze om te beginnen aan een herinneringsschilderij.
Ik was verbaasd door haar voorzichtige stappen over de drempel, die voor haar dus ook figuurlijk een hoge drempel leek te zijn.
‘Wat is er?’
‘Ik vind het zo spannend’
Ik vroeg haar waarom. ‘Omdat het mooi moet worden’.
Ik kon haar geruststellen: ‘Vandaag gaan we alleen maar klodderen, het hoeft nog niets te worden.’ Even later was ze ontspannen de eerste laag aan het schilderen. 

Met acrylverf kun je in lagen werken. Als de verf droog is, kun je er gewoon weer overheen schilderen. Dat geeft diepte aan een werk. En je schildert overbodige, niet-mooie delen weg.

Nadat ze de ondergrond naar wens had geschilderd, hielp ik haar op weg om haar favoriete troostvogel te tekenen. Hierbij is carbonpapier een fijn hulpmiddel. Want wil je een mooi roodborstje schilderen, dan moet het natuurlijk wel echt een roodborstje lijken.

De volgende keer gaan we verder.

Creatieve tip:

Maak een herinneringsschilderij.

Je kunt een speciaal troostvogeltje schilderen, of een ander dier, of misschien heb je wel foto’s, plaatjes, teksten, een dierbaar lapje stof .. dit kun je allemaal verwerken in je schilderij.

Carbonpapier doet wat ouderwets aan, maar is een prima hulpmiddel om een afbeelding over te zetten op doek of papier. Kies een plaatje, leg er carbonpapier onder en trek het over.
Carbonpapier is gewoon te koop in de boekhandel met kantoorartikelen.

Wil jij ook een herinneringsschilderij maken en heb je daar hulp bij nodig? Ik help je graag. Maar eh.. voor realistische portretten en mooie landschappen ben je bij mij niet aan het goede adres.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.