Rouwtaken, het onder ogen zien en ogentroost

Je hebt vast weleens van rouwfasen en rouwtaken gehoord.
Als je zelf rouwt, is dat in het begin denk ik niet zo interessant.
Alsof je je zou afvragen: O, in welke fase bevind ik me nu? Of: welke taak zal ik vandaag eens aanpakken?

Toch, dat merkte ik ook bij mezelf, heb je als rouwende vaak behoefte aan kennis over rouw. Hoe werkt het? Wat staat me te wachten? Hoe kom ik er doorheen?

Er zijn verschillende rouwmodellen en er is veel over rouw geschreven. Zo schreef William Worden wat rouwtaken zijn. Hij noemde er vier:

  1. Het verlies onder ogen zien. …
  2. Omgaan met de pijn van het verlies. …
  3. De derde rouwtaak bestaat erin zich aan te passen aan een   leefomgeving zonder de overledene. …
  4. Het bewaren van de herinnering aan de overledene.

Nu ik mensen met rouw begeleid, merk ik dat deze taken me enig houvast geven in de gesprekken. En, heel fijn, ze geven me creatieve inspiratie.
Zo bleven mijn ogen hangen bij die zin: ‘het verlies onder ogen zien’. En kijk, hier ontstond mijn collagekunst. Ogen werden tranen.

Ogentroost

Wat brengt dat een enorm verdriet teweeg als je je verlies onder ogen ziet… Tegelijk brengt het creatief vormgeven ook weer een soort rust en blijdschap van het creëren. Iets moois maken is zo troostvol. Hier ontstond ogentroost.

Na de vorige Wekelijkse Inspiratie kreeg ik een fijne reactie. ‘Jouw mails zijn een soort ogentroost’. Wat een mooi woord.
Ogentroost is een plantje: ‘Euphrasia officinalis’. In het Grieks betekent het ‘vreugde, goed humeur of blijdschap’. Deze plant wordt ogentroost genoemd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Bepaalde stoffen in de Euphrasia helpen namelijk bij oogproblemen.

Creatieve tip:

Laat je inspireren door bovenstaande plaatjes en maak je eigen tranen/ogencollage, of maak ‘ogentroost’. Knip of scheur plaatjes of gekleurd papier uit en maak er ‘Euphrasia officinalis’ van, een mooie (fantasie)bloem of plantje, jouw persoonlijke ogentroost.Wijsheid is kijken met je hart. Ik wens het je van harte toe.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.