Puzzelend door het leven

Hou jij van puzzelen? Ik wel. Het liefst maak ik een legpuzzel met een leuke afbeelding. Een van 1000 stukjes.

Ik kan me de dag niet heugen dat ik zo’n puzzel maakte. Ik heb er geen  ruimte voor, geen tijd, geen prioriteit. Ik puzzel op een heel andere manier. Misschien is het hele leven wel een soort puzzel geworden…herken je dat gevoel? Wat doe ik, wat laat ik en hoe krijg ik de losse onderdelen als geheel?

Ik zoek weggetjes door een tekening om er 1 doorlopende route van te maken.

Ik ontwerp labyrintjes.

Labyrinten

Het is net als een puzzel: Labyrintvormen ontwerpen. Je bedenkt bijvoorbeeld dat je een hand, uiltje of bloem wilt tekenen, en daarvan maak je dan met allerlei lijnen om elkaar heen een labyrint-tekening.

De klassieke labyrinten zijn ook mooi. Zo ontdekte ik naast ‘Chartres’ en het ‘Kretensisch labyrint’ de ‘Aztec sun’.

Aztec sun

Bijzondere ontmoeting

Op verzoek gaf ik vorige week aan vier mensen de workshop ‘Chartres labyrint’.

Wie het labyrint tekent, ontdekt al gauw de symboliek van het labyrint als levensweg. Je verbindt je met je eigen levensloop. In gesprek met anderen kom je dan snel tot diepgang en persoonlijke verhalen. Zo ontstond in deze workshop een bijzondere ontmoeting en we spraken een vervolgworkshop af.

variatie op het labyrint van Chartres

Rouw is als een schaduw

Hoe gaat dat eigenlijk bij workshops? Gaat het altijd over rouw?

Nee. In de workshops is praten over rouw niet het uitgangspunt. Maar waar het gaat over jezelf, en dat is in elke tekening of schilderij, kan rouw plotseling opduiken, je raken. Zoals Manu Keirse zegt: “Verdriet is als een schaduw; mijn schaduw gaat altijd met me mee. Soms zie ik die en soms niet. Op veel momenten ben ik me niet bewust van mijn schaduw. Die ligt vaak achter mij. Maar ik kan een hoek van een straat omslaan en ineens ligt die recht voor mijn voeten.”

In de workshops ben je welkom met alles wat is. Ik bied je ruimte voor wie je bent, dus ruimte voor rouw. Met altijd het accent op tekenen/schilderen. Je hoeft niets te zeggen als je daar geen zin in hebt.

Rouw is hard werken. Daarom is het soms juist fijn het er even níet over te hebben. En soms wil je juist woorden geven aan wat in een tekening zichtbaar wordt.

Zomers programma

Als je mij volgt op de social media, weet je dat ik vaak labyrinten teken. Er zijn met dit thema veel mogelijkheden. Serieuze én speelse.

In de week van 27 juni t/m 1 juli geef ik elke ochtend een workshop met een ander labyrint. Je leert de basis kennen en je ontdekt hoe je je eigen labyrinten kunt ontwerpen.  Daarnaast leer je kleurtechnieken en werk je met verschillende materialen.

verschillende labyrintvormen verwerkt in schilderijen

De week van 4 juli t/m 8 juli staat in het teken van ‘verrassend tekenen’.
Speciaal aanbevolen voor perfectionisten én voor ‘ik heb nog nooit getekend’- deelnemers. In deze week ga je allerlei materialen ontdekken en spelend onderweg met ecoline, krijt, verf, potlood, gemengde technieken. Voor wie zin heeft in het verrassende element.
Neem gerust eigen materiaal mee om uit te proberen, of er vragen over te stellen. Soms koop je de mooiste materialen en kom je er maar niet aan toe ze te gebruiken.

De workshops gaan door bij 2 – 4 personen.

Komende woensdag 15 juni is er weer Online Tekencafé.
Thema: Ontwerp je eigen labyrint

zie agenda.

In de zomermaanden werk ik gewoon thuis. Wil je een keer met vrienden/familie een workshop inplannen? Dat kan. Neem gerust contact op. Dat kan een ontspannende workshop zijn met een bepaald thema, of je kunt samen aan het werk met een herinneringsschilderij.

Graag tot ziens.
Hartelijke groet,

WilmaDeze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Tekenen van Troost.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.