Maak je eigen boek

Als kind schreef ik graag verhaaltjes en droomde ik ervan: later als ik groot ben, ga ik een eigen boek schrijven. Maar het kwam er niet van. Ik koos andere wegen en ik ‘werd’ iets anders. Tja, die vraag ‘Wat wil je later worden?’

Een sprong door de tijd en mijn eerste boekje

Toen mijn jongste zoon Robbin ziek werd, kreeg ik enorme zorgen. Machteloosheid, niets kunnen doen en alleen maar afwachten, maakten dat ik gedurende een lange periode niet wist waar ik het zoeken moest. Ik zocht afleiding en ging tekenen en schilderen. Ik tekende in felle, vrolijke kleuren op A5 formaat.

Ik maakte plaatjes waar ik blij van werd: Een soort medicijn in een voor mij vaak grijze grauwe wereld.

kunst uit de keukenla, uit: ‘Kleurenderwijsjes’

Tientallen tekeningen verder en veel ‘och en ach’s wat mooi’ verder, kreeg ik het idee om een boekje te maken. Blijkbaar sluimerde toch dat oude verlangen naar het maken van een boek. Maar hoe?

Hoe maak je een boek?

Via twitter kreeg ik contact met een uitgever. We werden het al snel eens over hoe het boekje eruit zou zien. Nu hoefde ik ‘alleen nog maar’ teksten te schrijven bij mijn tekeningen en de tekeningen te selecteren.

Help!

Ik had geen idee hoe en waar te beginnen. Dus maakte ik een afspraak bij Ellen, mijn coach en supervisor. Met een tas vol tekeningen en een hoofd dat overliep van de ideeën, zei ik ‘help’ en ‘hoe maak ik hier ooit een boek van?’ Samen maakten we een plan. Ellen las mee en dacht mee. Ik vond structuur, kreeg overzicht en werkte met veel plezier aan mijn boekje.

Ik stuurde een Word-document naar de uitgever en zij regelde verder alles. Na een tijdje werden twee dozen met boekjes bezorgd.

Wat was ik trots!

Kleurenderwijsjes, ontdek de kracht van tekenen en de energie van kleur

Heel veel mogelijkheden

Er zijn veel mogelijkheden om een boek te maken. Op internet vind je uitgevers, drukkerijen en schrijfcoaches. Je kunt een grote voorraad boeken laten drukken of je kunt via bol.com of pumbo werken met ‘print on demand.’

Maar hoe begin je?

Waar je mee kunt beginnen is je tekeningen en handgeschreven teksten scannen of fotograferen en in een Word-document plaatsen. Een Word-document of pdf bestand is voor de meeste drukkers voldoende.

Gisteren postte ik een bericht op social media: ‘Ik ben weer begonnen met het maken van een nieuw boek.’

Na een paar enthousiaste reacties, kreeg ik er ook vragen over. Hoe doe je dat? Hoe moet dat? Hoe verloopt zo’n proces om een boek te maken?

Ik heb geen kant en klare antwoorden. Ik heb wel een paar tips.  

Creatieve tips

Ken je Canva? Het is een programma waarbij je gemakkelijk documenten kunt maken. Download het gratis, maak een account aan en kijk hoe je foto’s en teksten kunt invoegen en bewerken.

Zo maakte ik mijn boekje met bloemenvogels. Ik voegde mijn foto’s in, schreef er korte tekst bij en downloadde het document als pdf bestand.

door het spiraalbandje blijft het boekje mooi staan

Vervolgens stuurde ik het bestand naar Drukwerkdeal en liet er boekjes van drukken met een ringbandje. Levertijd: een paar dagen.

Aan deze boekjes zit wel een nadeel: inhoud maximaal 60 pagina’s

Je kunt ook een boek maken door een fotoboek te bestellen via Albelli, Hema, Cewe enz. Je downloadt dan software via die sites. Ook hier kun je foto’s en teksten invoegen.  

Heb je hulp nodig?

Natuurlijk help ik je graag als je er niet uitkomt. Maak gerust een afspraak. Offline is het handigst, maar we kunnen ook via Zoom werken.

Het is zo leuk om je mooie creatieve werk in een boekje te verzamelen. Als je dat gaat doen: heel veel plezier!

Het is ook een bijzondere manier van ‘rouw verwerken’. Waardevolle teksten en tekeningen scannen, of spullen fotograferen  en daarvan een boekje maken. Ver-werken om daardoor rouw te verweven in je leven.

Zo maakte ik een boek met tekeningen van Robbin. Maar dat is weer een ander verhaal…Volgende keer verder. Dan vertel ik je hoe mijn boek “Kan ik iets voor je doen?” tot stand is gekomen, met creatieve tips om uit prut iets moois te maken.

De volgende keer vertel ik ook over een nieuwe cursus:
‘Maak je eigen troostboek.’


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen van Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.