Het vreselijke journaal en hoe Tekenen Troost

Het nieuws denderde mijn woonkamer binnen. Oorlog in Israël. Gruwelijke beelden.

Zoveel slachtoffers. Hoeveel?

Vroeger vertelde mijn geschiedenisleraar over slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. In het geschiedenisboek werd een aantal genoemd. Hij stond daarbij stil. Bij elk slachtoffer. Bij iedere dode, waaromheen een familie die iemand moet missen. Het gaat niet om aantallen. Het gaat om mensen.

Het maakte veel indruk op me, met hoeveel gevoel de leraar vertelde.

Geschiedenislessen en jaartallen kon ik nooit goed onthouden. Als het over mensen gaat is het een ander verhaal.

Ook nu weer, in Israël. Het nieuws raakt me.

Ooit leefde ik 8 maanden in een kibboets. Ik leerde daar mensen kennen. Ik hoorde persoonlijke verhalen van jongens die in het leger moesten. Zij wilden helemaal die strijd niet aan. Ze zagen geen tegenstanders, maar medemensen en leeftijdgenoten tegenover wie ze kwamen te staan.

Nee, ik waag me niet aan verhalen over politiek. Ik weet er weinig van.

Ik weet niets van oorlog. Hoe mensen hun huis uit worden gedreven, geëxecuteerd worden.  Ik zie de beelden en denk en voel…

Tekenen Troost?

Waarom zou ik tekenen bij zoveel verdriet en gedachtes aan oorlog?

Omdat ik het niet weet. Ik kan niets doen. Het helpt niet hoe ik denk. Maar ik kan mijn gedachtes en gevoel tot rust brengen als ik teken. Als ik zomaar wat lijnen neerzet.

Universele rouw raakt aan eigen verdriet. Ik weet hoe het is om dierbaren te verliezen. Tekenen troost.

Creatieve pleisterplaats

In mijn creatieve huiskamer is rust. De creatieve middelen liggen klaar en nodigen uit. Kleurpotloden, grijze potloden en fineliners. Klein formaat papier om mee te beginnen. Grote vellen voor wie veel ruimte nodig heeft. In mijn kamer krijg je alle ruimte die je nodig hebt.

Zomaar wat lijnen

Op woensdag 11 oktober start de cursus Tekenen Troost.

We beginnen met zomaar een krabbel op papier. Laagdrempelig voor wie nog nooit getekend heeft en uitdagend voor perfectionisten: het hoeft niets te worden. Het ís al wat.

Alle informatie over tijd, plaats, investering enz. vind je bij ‘Nieuws‘.

Hier vind je ook informatie over een nieuwe Online workshop op 12 oktober.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van ‘Tekenen Troost’.
Wil jij ook gratis mails met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.