Het tempo van een slak en het schild van een schildpad. En daarom teken ik….

Ik voel me verschrikkelijk traag, en sta stil. Tekenen zet me voor even in beweging. Op papier. Ik teken spiralen. Van buiten naar binnen.

Ik voel de bewegingen die ik maak. Naar binnen gericht, in mijn eigen gedachten over rouw, gemis en troost.
Op zoek naar de stilte in mezelf. 

En na de nodige rust en stilte in mij, richt ik me weer naar buiten. Ik teken spiralen die zich uitrollen, de wereld in.

Ze zeggen ‘na het verlies van een dierbare moet je jezelf weer uitvinden.’ Wie ben jij zonder die ander?

Stukje bij beetje ontdek je dat. Je ontwikkelt, ont-wikkelt. Je keert naar binnen, en weer naar buiten…en naar binnen.. En de schildpad? Die staat voor traagheid en afschermen van de drukke maatschappij, waar eisen worden gesteld. De schildpad gaat in zijn eigen tempo vooruit. En staat stil.

Hoe is jouw tempo?

Misschien herken je dit slakken-schildpad-verhaal niet. Misschien heb je alles behalve de traagheid van een schildpad. En haast je je door de tijd. Omdat je aan de eisen van je werk moet voldoen. Ik hoop dat je dan toch de ruimte vindt om stil te zitten en stil te staan bij jezelf. Dat je ruimte vindt voor rouw. Een moment van bezinning en ontspannen. Mogelijk dat tekenen je helpt.

Ik tekende lijnen om lijnen, om de stilte in mij af te schermen van de gehaaste buitenwereld. Als schilden om een schildpad. Veilig in-gewikkeld, om later weer te ont-wikkelen.

In de tijd van rauwe rouw, de jaren van rouw na het overlijden van mijn zoon, ontwikkelde ik veel teken-ideeën die ik koppelde aan aspecten van rouw. Zoals bovenstaande. Spiralen tekenen is niet moeilijk. Maar het is fijn om de tekenbeweging te maken en er iets moois van te maken. En er al mijmerend ook woorden bij te vinden.

Verschillende tekenmaterialen en tekenthema’s kun je inzetten bij jouw reis door rouw. Ik schrijf er wekelijks iets over.

Volgende keer iets over inkt.

‘…daarom klodder ik met inkt. Zonder beginpunt of eindpunt, ontstaan vlekken die vervagen…zoals mijn gevoel en mijn gedachten eindeloos zijn en niet gebonden aan tijd. ‘

Heb je nu al zin om iets te tekenen en zoek je inspiratie? Via Facebook, instagram en twitter deel ik (bijna) dagelijks tekeningen en schrijfsels over rouw en tekenen na verlies.

En o ja, woensdags (om de week)  is er tijdens de zomermaanden een workshop ‘Koffie, thee en tekenen’.

Zie ook de website https://kleurenderwijs.nl/nieuws/

Hartelijke, kleurrijke groet,

Wilma

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.