…en het roodborstje zingt. Troostvogeltje op de begraafplaats

Wie mij kent, of wie al een tijdje mijn werk volgt, weet dat ik van roodborstjes houd. Het vogeltje duikt op onverwachte momenten op, en verdwijnt meestal ook weer snel.

Maar soms, op dagen of momenten die ik moeilijk vind, blijft het vogeltje lange tijd bij me in de buurt zitten. Al dan niet een hoopvol lied fluitend. In mijn nieuwe boekje (verschijnt 14 november 2019) schrijf ik over het roodborstje op de begraafplaats.

Troostvogeltje op de begraafplaats

Het is begin maart 2017. Ik sta bij het graf van mijn vader. Ik ben er samen met familieleden, om het graf netjes te maken. Over een paar dagen zal de crematie van mijn moeder zijn.
Stil mijmer ik over mijn vader, die in 2008 overleed en over Robbin en mijn moeder, die binnen een jaar allebei zijn overleden.

Opeens hoor ik het mij inmiddels bekende lied van het roodborstje. Het vogeltje gaat even voor mijn broer zitten en maakt daarna een paar hupjes naar rechts, dichter naar mij. Na nog een huppelsprongetje zit hij pal voor me. Zijn koppie scheef. Hij zingt prachtig en blijft dat een hele tijd doen. Ik houd mijn adem in…het is zo mooi. En zo net alsof hij daar speciaal voor mij zit.

Dan vliegt hij weg, gaat nog even op het graf van mijn vader zitten, en verdwijnt uit het zicht…
wat een magisch moment.

Ik hoor steeds meer verhalen over roodborstjes. Over zijn bijzondere verschijningsvorm. Hoe hij na een begrafenis ’s avonds voor het raam zit bij een familielid, en op het raam tikt.

Dat hij plotseling opduikt op begraafplaatsen, op het graf van een geliefde gaat zitten, is voor mij inmiddels een veel gehoord verhaal.

Het roodborstje is de koning van de troostvogeltjes. Er gaan verhalen vooraf aan zijn verschijnen.

….en het roodborstje zingt werd daarom de titel van mijn nieuwe boekje, dat volgende week verschijnt. Het is een kleurrijk boekje geworden met afbeeldingen van vogeltjes, die gemaakt zijn van bloemen en blaadjes. Een boekje dat blij maakt én troost. Meer hierover kun je lezen in de webshop. Zie:  https://kleurenderwijs.nl/product/en-het-roodborstje-zingt/

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.