De draad weer opgepakt

Ik heb de draad weer opgepakt na mijn weekje fietsvakantie. Een week van veel bewegen én stilstaan. Ik heb voluit genoten van mooie momenten en soms denderde een moment van gemis binnen. Een fijne, ontspannen vakantie is voor mij: ruimte voor alles wat zich aandient. En die was er.  Als je mij vraagt: ‘hoe gaat het?’ zal ik nu antwoorden: ‘goed, ik ben aan het nagenieten van mijn vakantie.’ Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met je? is misschien een eenvoudige vraag, maar soms zo moeilijk te beantwoorden.

‘Hoe gaat het met je?’ vroeg ik haar en geschrokken keek ze me aan.
‘Hoezo, is er iets dan?’ ‘Nee, maar ik ben gewoon benieuwd hoe het met je is.’
Het is alweer lange tijd geleden dat ik deze vraag stelde aan een vriendin.

Tegenwoordig krijg ik vaak een ander antwoord als ik deze vraag stel aan vriendinnen.
‘Druk’, zeggen ze vaak. En soms moet ik naar de volle invulling van een agenda luisteren.
Toen ik zelf eens dat antwoord gaf ‘druk’, werd een goede vriendin heel boos. Nou ja, niet echt, goede vriendinnen worden niet heel boos. Maar een beetje geërgerd was ze wel. ‘Dat is toch geen antwoord op de vraag? Iedereen zegt tegenwoordig maar ‘druk’. Dat is niet hoe het met je gaat.’

Dus nu zeg ik nooit meer ‘druk’ als iemand vraagt: ‘hoe gaat het?’ Het gaat ‘goed’, ‘redelijk’, of ‘tja, ik leef met een gat in mijn hart’, of ‘ik golf door het leven, de ene dag gaat beter dan de andere’ en nu na mijn vakantie, zal ik dus iets over die vakantie vertellen ….ik heb inmiddels veel antwoorden om uit te kiezen. Afhankelijk van wie, wanneer en hoe men het vraagt. En of ik de ruimte voel en tijd heb om er iets meer over te zeggen.

En ‘alles goed?’ beantwoord ik altijd met ‘ja hoor’. Of soms met ‘alles is wel veel he’.  (uit mijn voorraadje clichés, altijd handig)

Hoe gaat het vandaag met je?

*Een van de 202 vraagtekens die Robbin tekende.
Robbin is mijn jongste zoon. Hij overleed in 2016. Hij liet prachtige kunstwerkjes na o.a. in de vorm van 202 vraagtekens.

Misschien is dat een betere vraag? De vraag te betrekken op het hier en nu. Maar ach, als iemand  geïnteresseerd vraagt hoe het met je gaat, is dat toch fijn? Wat mij betreft prima. Voorwaarde voor mij om eerlijk te antwoorden, is wel dat men tijd en ruimte heeft om naar me te luisteren. Écht te luisteren. 

Kort nadat ik deze bovenstaande tekst schreef, las ik een artikel in de Volkskrant. De schrijver suggereerde om de vraag ‘hoe gaat het?’ niet meer te stellen. Omdat de vraag zo moeilijk te beantwoorden is als je rouwt. Ik schreef al eens eerder over de gevoeligheid van woorden. Maar deze vraag: ‘hoe gaat het met je?’ houd ik in mijn taalgebruik.

Creatieve tip:

Teken een blad vol vraagtekens en vraag je heel bewust af: hoe is het nu met mij? Hoe is het NU met mij? Een goede oefening in mindfulness.
Ga ontspannen zitten, voeten plat op de grond. Voel je ademhaling. Haal maar eens een paar keer bewust adem. In en uit.

Van 1 vraagteken kun je een kunstwerkje maken. En als je een vraagteken spiegelt, heb je een hart.

Hoe gaat het met je? Ik wens je van harte wat jij het beste kunt gebruiken.


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.