Afdruk van de natuur, lichtpuntjes en troostvol tekenen

Afgelopen week wandelde ik op een grijze dag mijn bijna dagelijkse rondje. Ik had moeite met de wereld om me heen (grijs, grauw, ziekte, verdriet en de beelden van het wereldnieuws op mijn netvlies…). In een traag ‘mijmer-tempo’ kwam ik op een nogal modderig pad terecht.

Ach ja, ‘we modderen ook maar wat aan’ dacht ik. Met mijn hoofd gebogen liep ik verder, natuurlijk goed oplettend dat ik niet in zo’n modderplas zou stappen.

De plassen op het pad gaven best een mooi beeld. Ik zag de wolken erin gespiegeld. Met mijn mobieltje maakte ik een aantal foto’s en zo ving ik een beetje lucht en licht in de zwaarte.

Toen opeens de zon doorbrak, maakte mijn hart een sprongetje. In de donkere grond ontstond zo mooi een lichtpuntje, voor mij een teken van moed en hoop.

Lichtpuntjes en ‘uit je doolhof van rouw’


‘Vind je het niet moeilijk om altijd maar met rouw bezig te zijn?’ vroeg pas iemand aan me.

Ik vind het juist fijn om samen met cliënten  de andere kant van rouw te ontdekken: liefde, leven, lichtpuntjes en mooie herinneringen. Door het donker heen ontdek je juist het lichtste licht. ‘Het wordt helemaal niet mooi!’ riep pas iemand enigszins gefrustreerd, terwijl ze donkere strepen kraste.

Eigenlijk was dat juist ‘mooi’ dat ze dat benoemde. Wat ze tekende? Haar landschap van rouw. Daar kwam gaandeweg meer kleur in. Het licht en donker, zwart en kleuren…

(‘Uit je doolhof van rouw’ is een traject van 6 individuele tekensessies. Offline in mijn creatieve kamer. Startdatum in overleg)

Troostvol Tekenen

Na de vorige ‘Wekelijkse Inspiratie’ kreeg ik een prachtige tekening toegestuurd met persoonlijk verhaal, naar aanleiding van de creatieve tip.

Zoals je zelf waarschijnlijk al weet: Rouw is nooit verwerkt. Maar je kunt wel iets in een tekening verwerken. Of juist even jezelf afleiden en fijn tekenen. Inzoomen op de lichtpuntjes en hulpbronnen.


Creatieve tip

De natuur spreekt voor zich. Ik zag een varen…


Deze blog is eerder verstuurd naar de ontvangers van mijn Wekelijkse Inspiratie.
Wil jij ook gratis wekelijks een mail met creatieve inspiratie en blogs over rouw?
Schrijf je dan hier in.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.